streda 11. mája 2016

Ako sa dá objednať individuálna vyrezávaná drevená ozdoba (drevorezba)?

Prvým krokom je vyžiadanie cenovej ponuky. K tomu je potrebné zadať parametre, teda rozmery ozdoby a vzhľad. Toto je možné urobiť dvomi spôsobmi:

a) Pošleme náčrt alebo obrázok z ozdoby, ideálne z niekoľkých pohľadov (z boku, zhora, atď.) e-mailom. K tomu pridáme presné rozmery a tiež informáciu o tom, z akého typu dreva sa má vyrobiť, pretože táto voľba môže taktiež ovplyvniť cenu. 

b) Ak už máme konkrétnu ozdobu, z ktorého chceme vyrobiť niekoľko kusov, tak nie je potrebné poslať ani obrázok ani rozmery, stačí poslať samotnú ozdobu. Bola napríklad taká objednávka, u ktorej objednávateľ poslal ozdobu okolo kľúčovej dierky. Z tejto ozdoby sa malo vyrobiť väčšie množstvo.

Potom, čo sme dostali cenovú ponuku, ktorú sme prijali, platba prebehne v troch častiach. Pretože návrh úplne novej ozdoby je časovo náročný, pred návrhom je potrebné zaplatiť prvú časť, teda cenu za návrh ozdoby. Po zaplatení prvej časti nasleduje nakreslenie drevorezby.



Keď objednávateľ potvrdí svoj súhlas s náčrtom, ďalším krokom je skúšobná výroba. K tomu je potrebné zaplatiť druhú časť, teda približne polovinu zostávajúcej čiastky. Ak vyrobený kus ozdoby bude vyhovovať a objednávateľ už nič nebude chcieť zmeniť, tak sa vyrobí požadovaný počet ozdôb. Poslednú časť je potrebné zaplatiť až pri prevzatí hotových vyrezaných ozdôb.

Konkrétny príklad:


Jeden zákazník objednal individuálnu ozdobu v gotickom štýle s rozmerom 65cm*14cm. Cena návrhu ozdoby je 100,-€. Týchto 100,-€ je prvá čiastka, ktorú je potrebné zaplatiť ešte pred návrhom. 
Po zaplatení ceny za návrh sa začne kreslenie a následne skúšobná výroba. Po skúšobnej výrobe sa zistilo, že zákazník si želá vyrobiť ozdoby z hrubšieho materiálu. Výrobok sme prekreslili a znovu vyrobili. Zákazníkovi už táto ozdoba vyhovovala a objednal 56 kusov, ktorých cena bola 8,50€/ks, celkom 65ks*8,5€/ks=552,5€. Potom, čo zákazník zaplatil druhú časť, ktorá je približne polovina ceny za výrobu, v tomto prípade 250,-€, začala sa výroba 65 kusov ozdôb. Po dokončení výroby objednávateľ zaplatil zostávajúcu čiastku, a to 302,50€.



Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára